środa, 23 czerwca 2010

Kofty z marchewką i morelami

 Lubię mielone kotleciki z różnymi dodatkami. Te akurat przygotowałam na obiad na plaży. W wersji na zimno z sałatką i bagietką są nawet smaczniejsze od tych jedzonych na ciepło w domu.  Przepis pochodzi  z "Mojego gotowania" nr 2/2008, oczywiście trochę go zmieniłam.


Składniki:
  • 0,6 kg fileta z indyka
  • 0,4 kg marchewki
  • 1-2 kromki chleba tostowego
  • 10 suszonych moreli
  • 3 ząbki czosnku
  • po pół pęczka natki pietruszki i mięty
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • 10 dag mąki
  • 3 łyżki mleka
  • limonka
  • olej



Marchewki obrać i ugotować w osolonej wodzie.  Zmielić razem z mięsem. Do masy dodać namoczony w mleku chleb bez skórki, posiekaną natkę i miętę, pokrojone morele, jajko, paprykę, rozgnieciony czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko zagnieść na gładką, lekko kleistą masę. 
Wilgotnymi dłońmi uformować małe wałeczki. Obtoczyć w mące i smażyć. Pod koniec smażenia polać sokiem z limonki.
Zamiast smażyć można ugotować pulpeciki na parze.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz