Klasyczna babka. Ulubione ciasto mojego syna. Koniecznie z cukrem pudrem, bo kiedy ją polukruję to zjada sam lukier z całej babki.
Składniki:
- kostka masła
- 6 jajek
- szklanka cukru pudru
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 budynie o smaku cytrynowym
- 3 łyżki mąki tortowej
- sok i skórka otarta z dużej cytryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- tłuszcz do wysmarowania formy
- mąka do posypania formy
Utrzeć masło z cukrem na puch. Cały czas mieszając dodawać po jednym żółtku, sok oraz skórkę otartą z cytryny. Siejemy przez sito obie mąki, budynie i proszek do pieczenia, nadal ucieramy. Gdy ciasto będzie gładkie i jednolite, dodajemy pianę z białek, którą delikatnie łączymy z ciastem.
Masę przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy, pieczemy w 180C przez ok. 50 min. Po upieczeniu jeszcze ciepłą wykładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz