czwartek, 24 czerwca 2010

Babka piaskowa cytrynowa

Klasyczna babka. Ulubione ciasto mojego syna. Koniecznie z cukrem pudrem, bo kiedy ją polukruję to zjada sam lukier z całej babki.

Składniki:
  • kostka  masła
  • 6 jajek
  • szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 budynie o smaku cytrynowym
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • sok i skórka otarta z dużej cytryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • mąka do posypania formy



 Utrzeć masło z cukrem na puch. Cały czas mieszając dodawać po jednym żółtku, sok oraz skórkę otartą z cytryny. Siejemy przez sito obie mąki, budynie i proszek do pieczenia, nadal ucieramy. Gdy ciasto będzie gładkie i jednolite, dodajemy pianę z białek, którą delikatnie łączymy z ciastem.
Masę przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy, pieczemy w 180C przez ok. 50 min. Po upieczeniu jeszcze ciepłą wykładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz