Ulubiony obiad mojego syna. Mój też, bo szybki.
Składniki:
na ciasto:
- 400 g mąki
- 25 g drożdży
- niepełna szklanka letniej wody
- 3 łyżki oliwy
- szczypta soli
dodatki:
- ser
- szynka
- brzoskwinie
sos:
- keczup łagodny
- sok pomidorowy
- zioła prowansalskie
Mąkę wsypać do miski. Drożdże rozrobić w niepełnej szklance wody. Wlać rozczyn do mąki, dolać oliwę i posolić. Zagnieść gładkie ciasto, przykryć i odstawić na 15 minut.
Pomieszać keczup i sok pomidorowy tak, aby uzyskać gęstość ciasta naleśnikowego. Dosypać ziół do smaku.
Po 15 minutach ciasto rozciągnąć na blasze, posmarować sosem i obłożyć dodatkami. Bardzo smaczna jest kiedy oprócz żółtego sera mamy też kawałek wędzonego i pleśniowego, ja niestety tu nie miałam.
Pieczemy 13 - 15 minut w 220C.
Pieczemy 13 - 15 minut w 220C.
Podajemy z pozostałym sosem.
Smacznego!
też ostatnio hawajską robiłam. tylko moja to taka pseudo hawajska była. apetycznie u Ciebie;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania!
OdpowiedzUsuńZapraszam na mój blog na nowy adres
lubie.gotowac.com
smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Paula