piątek, 16 lipca 2010

Zupa pomidorowa ze słonecznikiem

Zupę gotuję po swojemu, a pomysł ze słonecznikiem zaczerpnęłam ze wspomnianej już tu książki Agnieszki Maciąg. Od kiedy spróbowałam tego połączenia nie przejdzie już żaden makaron ani ryż, nawet pełnoziarnisty.

Składniki:
  • włoszczyzna 
  • pojedyncza pierś z kurczaka 
  • sól 
  • ziarenka pieprzu
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • ok. 2 kg pomidorów
  • papryka czerwona
  • ziarna słonecznika
  • jogurt naturalny
  • ewentualnie sok pomidorowy 



Włoszczyznę, mięso, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy zalać 2 litrami zimnej wody. Wstawić na mały ogień, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 40 minut. Posolić do smaku. Wyłowić mięso, warzywa i przyprawy.
Do bulionu wrzucić obrane i pokrojone pomidory,oczyszczoną i pokrojoną paprykę. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 20 minut. Jeśli zupa jest za mało pomidorowa dolać soku. Zupę zmiksować lub przetrzeć przez sito.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni. 
Zupę zabielić na talerzu jogurtem i posypać słonecznikiem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz