Składniki:
na biszkopt:
- 6 jajek
- 12 dag mąki
- niepełna szklanka cukru (200ml)
- ok. 3 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
na masę jogurtową:
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki miodu
- 2/3 szklanki kwaśnej śmietany
- szklanka kremówki
- 1/3 szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 6 łyżeczek żelatyny
poza tym:
- pół szklanki konfitury malinowej
- 2 szklanki kremówki
- cukier puder do smaku
- 70 dag truskawek
Upiec biszkopt. Żółtka utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny, na to przesiać mąkę i dalej ucierać. Białka ubić z solą i delikatnie wymieszać z żółtkami. Przelać do tortownicy wyłożonej tylko na spodzie papierem do pieczenia, boki zostawić suche. Piec w 180C ok. 40-50 min.
Przygotować masę. Żelatynę namoczyć w małej ilości wody, gdy spęcznieje, mieszając, podgrzewać do rozpuszczenia. Jogurt połączyć z sokiem z cytryny, cukrami, miodem i kwaśną śmietaną. Dodać ubitą kremówkę i połączyć z żelatyną.
Biszkopt przeciąć na dwa placki. Na spód ponownie założyć obręcz tortownicy. Rozsmarować konfiturę, wylać 1/3 kremu, rozłożyć pokrojone truskawki, zalać resztą kremu, przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć. Ciasto wstawić na 3 godziny do lodówki. Kiedy masa już stężeje zdjąć obręcz i pokryć tort bitą śmietaną.
wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuń