czwartek, 8 lipca 2010

Biszkopt z masą jogurtową i truskawkami?

truskawkami? Truskawek było w masie bardzo mało, bo zdecydowaną większość zjadłam przy odszypułkowaniu. Ale torcik i tak był bardzo dobry. 

Składniki:

na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 12 dag mąki
  • niepełna szklanka cukru (200ml)
  • ok. 3 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli

na masę jogurtową:
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 2/3 szklanki kwaśnej śmietany
  • szklanka kremówki
  • 1/3 szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 6 łyżeczek żelatyny

poza tym:
  • pół szklanki konfitury malinowej
  • 2 szklanki kremówki
  • cukier puder do smaku
  • 70 dag truskawek




Upiec biszkopt. Żółtka utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny, na to przesiać mąkę i dalej ucierać. Białka ubić z solą i delikatnie wymieszać z żółtkami. Przelać do tortownicy wyłożonej tylko na spodzie papierem do pieczenia, boki zostawić suche. Piec w 180C ok. 40-50 min.

Przygotować masę. Żelatynę namoczyć w małej ilości wody, gdy spęcznieje, mieszając, podgrzewać do rozpuszczenia. Jogurt połączyć z sokiem z cytryny, cukrami, miodem i kwaśną śmietaną. Dodać ubitą kremówkę i połączyć z żelatyną.

Biszkopt przeciąć na dwa placki. Na spód ponownie założyć obręcz tortownicy. Rozsmarować konfiturę, wylać 1/3 kremu, rozłożyć pokrojone truskawki, zalać resztą kremu, przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć. Ciasto wstawić na 3 godziny do lodówki. Kiedy masa już stężeje zdjąć obręcz i pokryć tort bitą śmietaną.

Smacznego!

1 komentarz: