sobota, 26 marca 2011

Lawasz pełnoziarnisty

Jeśli lubicie tortille, to ten przepis na pewno się Wam spodoba. Chlebki świetnie nadają się do zawijania różnych różnośći, np. u mnie dzisiaj lajtowy kebab z kurczaka z warzywami i sosem jogurtowym. Do tego są pełnoziarniste i zdrowe.
Chlebki można przygotować wcześniej, (przechowywać koniecznie owinięte folią, żeby nie wyschły) i potem tylko podgrzać na patelni. A najlepiej to spakować do koszyka i spadać na piknik;)




Składniki:

  • 1 łyżka drożdży
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 0,25 szklanki oleju 
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki pszennej


Drożdże łączymy z wodą i cukrem, odstawiamy na 20 minut. W misce mieszamy resztę składników i zalewamy je drożdżami. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny, żeby sobie podrosło. Potem wałkujemy cieniutkie na 2-3 mm placuszki (można podsypać trochę mąką, za twarde nie będą) i smażymy na średnio rozgrzanej patelni bez tłuszczu po minucie z każdej strony. Aby chlebki były w miarę zgrabne i lepiej układały się na patelni, możemy taki rozwałkowany placek przełożyć na spód od blachy do pieczenia i wałkiem odkroić wystające kawałki, o tak:




Smacznego!

5 komentarzy: